21-diner heer Helmons

Het bereiken van de ‘volwassen’ leeftijd is vrij eenvoudig: een kwestie van doorademen, goed eten en iedere dag weer wakker worden. Ook de heer Helmons heeft dit ervaren toen hij de respectabele leeftijd van 21 (0,5 * ‘Vo) mocht aantikken. Van drie voornoemde zaken is eten wellicht het best aan hem besteed. Hoewel zijn lichaamslengte anders doet vermoeden, is de heer Helmons verzot op goed, veel en lekker eten. De dürums die af en toe bij d’n Tropical gehaald worden ten spijt, maakt men deze smulpaap het meest blij met de zogeheten ‘haute cuisine’. Geen wonder dat hij en zijn eega laatst op bezoek gingen bij Jonnie en Therèse in Zwolle. Dat er lekker gegeten zou worden tijdens zijn 21-diner was dan ook geen verrassing meer te noemen. Het ontvangst in de patio van zijn ouderlijk huis werd opgefleurd met een goed glas prosecco en beschamende verhalen over vroeger. Toen iedereen aanwezig was, werd het diner geopend. Tijdens het tafelen, werd ons onder andere duidelijk waar de heer Helmons zijn geblaat geleerd heeft en waar zijn voorliefde voor goed eten ontstaan is. Iedere gang werd afgewisseld met een bijpassende wijn die de tongen steeds losser wist te maken. Het moment waarop de vader des huizes het hoofdgerecht koudpraatte, maakte menig lid emotioneel. Dit moment bleek inderdaad niet meer te overtreffen toen de Vaermeester zijn woordje hield. Een halfbakken poging veren diep in de heer Helmons te poneren, maakte geen indruk. Wat wel indruk maakte was een fantastische sarbreersabel die niet lang daarna aangeboden werd. De combinatie van scherpe woorden van deze advocaat in spe en de voorliefde voor wijn en mooie spullen, werd samengevat in dit geschenk. Hoewel het zwaard qua lengte meer leek op een speer voor de kleine Helmons, fonkelde zijn ogen fel. Helemaal toen bleek dat ‘Dispuut Die Blauwe Schuite’ fier gegraveerd stond. De avond werd afgesloten in hét uitgaangsgebied van Veldhoven: Zeelst. Hoe dit moet worden uitgesproken, wat dit nu precies is binnen de gemeente Veldhoven en wat voor mensen er wonen, weet niemand. Wat men wel weet, is dat de dames in Tilburg er stukken beter uitzien, het bier in Veldhoven goedkoper is en de gokkast verslavend. Waar de Vaermeester eerder de avond weinig munt kon slaan uit zijn woordje, bleek de gokkast hem beter gezind. Waarom hij kleingeld op zak had, was daarentegen een raadsel.  Toen de zon weer opkwam, ging een gedeelte ten onder in de jacuzzi om na te dromen over al hetgeen gebeurd was.

Het dispuut feliciteert de heer Helmons met zijn 21ste verjaardag en dankt diens ouders voor de gastvrijheid en chantabele verhalen. Neem ook in het fotoalbum een kijkje voor een beeld (of meer) van de avond.